fine food experience

CAPESANTE

Jakobova kapica ili capesanta, kako se naziva na našem području, smatra se jednom od najukusnijih gastronomskih zalogaja iz Jadranskog mora. Novigradska capesanta posebno je cijenjena zbog miješanja slane morske vode sa slatkom riječnom vodom u novigradskom akvatoriju koje zajedno stvaraju nevjerojatan morski plod.
U prehrani još od pradavnih vremena, nemasno proteinsko i mineralno blago Mediteranskih voda.

FRITULE

Mirisna i ukusna primorska poslastica koja se tradicionalno veže uz vrijeme maškara i adventa, a uz to čini neizostavan dio tradicionalnog istarskog stola. Malo tko, tko je u vrijeme njihove vladavine jednom došao u ove krajeve neće se prisjetiti mirisa.
– 4 jaja
– 4 žlice šečera
– dvije jabuke
– 8 žlica brašna
– 250ml jogurta
– pecilni prašak
– grožđice
– sastojke sve dobro promješati i pržiti u dubokom ulju,
– posuti štapnim šečerom kad se ohlade

BOŠKARIN

Boškarin je tipično istarsko govedo koje je kroz povijest korišteno za poljoprivredne i težačke radove, a njegovo su meso i mlijeko farmeri posebno cijenili kao hranu. Od nekadašnjeg pomoćnog sredstava boškarin je izrastao u pravu kulinarsku deliciju u Istri, na način da je starim jelima udahnut duh novog vremena.

ISTARSKI PRŠUT

Iako se pršut sprema u većini južnoeuropskih zemalja, istarski pršut spada u najoriginalnije i najprepoznatljivije proizvode hrvatske kuhinje. Ova tradicionalna delicija, nastaje sušenjem odabranog buta, uz prirodne mediteranske dodatke poput krupne morske soli, papra, češnjaka i drugih mirodija, u prirodnom ambijentu na buri. Dobivena delicija pruža kombinaciju zagasite i crvene boje s tragovima bijele boje. Teško je odoljiva, bilo među domaćim pučanstvom bilo među stranim gostima te stvara gotovo fantastičnu predanost kušača koja, bar na kratko, ostatak kulinarske ponude izbacuje iz fokusa.

ŠKAMP

Škamp, rođak jastoga i hlapa, koji obitava u hladnim sjevernim i mediteranskim morima pronašao je svoje utočište i u Jadranskom moru. Zloglasni talijanski pjesnik Gabriele D´Annunzio hvalio je upravo škamp iz “plavoga mulja Kvarnerskog zaljeva” kao najboljeg na svijetu s čijom se tvrdnjom mogu poistovjetiti gotovo svi svjetski gurmani.

RIBA ROMB (dijamant, rumbač)

Još jedno specifično bogatstvo, ovog bliskog, gotovo dvorišnog nam djela jadranskog mora. Ova izuzetno dugovječna bijela plosnatica dobila je ime po onome čemu i mislite da jest.
Romb je prirodni majstor kamuflaže i stapanja s okolinom, te, ako ga ne vidite pred sobom na tanjuru, znate koliko je dobar u tome.
Siromašan je mastima ali bogat bjelančevinama, nutritivno blagotvoran zbog raskošnog spektra vitamina i minerala, preporučljiv je svima, a naročito cijenjen među kuharima i nutricionistima.

KELJ

Na 100 grama i samo 50 kalorija, 45 antioksidativnih fitotvari, 120 miligrama c-vitamina, više stotina godina iskustva u postojanju, bezbroj zaštitničkih načina djelovanja na zdravlje, i voila, imamo kelj u nekoliko brojki – fascinantnu biljku iz lokalnog vrta, koja i u svijetskiom vrhu zdravih namirnica ima posebno mjesto.

MATOVILAC

U 17. stoljeću, u bajci francuskog pisca Charlesa Perraulta, čežnja za matovilcem stvorila je prokletstvo i blagoslov. Za ljudsku je krv, ova sočna zeljasta biljka, svakako blagoslov – kroz eksplozivni koktel vrijednih nutrijenata. Negov puni okus dostatan je da se poslužuje i kao samostalna salata, bez puno začina.

TARTUF

Njegovo veličanstvo tartuf. Ova, najskupocjenija gljiva na svijetu, čije je lokalno podzemno kraljevstvo smješteno u dolini rijeke Mirne, sveti je gral istarke ugostiteljske ponude. Živi u simbiozi s drvećem.
Neodoljiv i dominantan afrodizijački miris i okus, daje mu snagu obogaćivanja i zaokruživanja jela, već u začinskim količinama, u bezbroj kombinacija i više razina termičke obrađenosti. Svojom beskrupuloznom okusnom drskošću, priziva na stol najmoćnija i najenergičnija vina, na kombinaciju dvoboja i zajedničkog plesa na vršcima jezičnih okusnih pupoljaka.